Trei zile la CRAP !!!

 

O "iesire" de trei zile - la pescuit de crap - inseamna pentru orice compatimitor ceva mai mult decat trei zile de pescuit...

Si pentru ca pentru pescuit sunt destui specialisti - unii chiar prind crapi!!! -, am sa va vorbesc despre "plusul" despre care vorbeam: cum organizam o iesire de trei zile.

 

· Pregatirea deplasarii

 

Intai - si aici ma adresez posesorilor de auto - trebuie golita masina de toate cele ne-trebuitoare din portbagaj si habitaclu si... umplut rezervorul (pe masura distantei, macar, dar ar fi bun si un supliment - nu numai ca fireasca precautie, dar si in vederea unor eventuale porniri ale motorului pentru incarcarea bateriei).

 

Apoi verificati bateria (o sa fie nevoie de ea in stare cat mai buna) si completati electrolitul. De ce? S-ar putea sa fie nevoie sa aprindeti "pozitiile" pe timpul noptii, pentru... diferite nevoi; s-ar putea ca lampa portabila pentru iluminat (alimentata de la "bricheta" sa fie aprinsa pe tot timpul noptii).

Alte sfaturi (frane, semnalizare etc, nu dau, intrebati la politia rutiera!, ca sa nu va intrebe ei...).

 

Daca ati facut toate astea, sunteti bun de plecat.

 

· Dar, ce luam cu noi?

 

Cei care dorm in masina (atentie, in timpul somnului, musai sa fie geamurile putin "crapate"!!!), isi iau o patura sau un sac de dormit si ceva care sa le tina loc de perna (sau chiar o perna, confortul este nepretuit!!!).

Ceilalti isi iau cortul; in cort, o salteluta de burete (cam 25 mm grosime) si un sac de dormit sau o patura; desigur, ceva care sa tina loc de perna sau o perna, nu?. O folie mare de plastic (care sa poata acoperi cortul in caz de ploaie) poate valora greutatea ei in aur.

Daca ploua!

Evident, niscai cordelina buna si cateva "cuie" suplimentare se pot dovedi necesare. daca nu aveti, cativa tarusi ciopliti pot face fata destul de bine.

Curajosii arunca o patura pe jos si se prefac ca dorm in sacul de dormit, sub cerul liber sau sub un pom; tantarii, furnicile si alte bazdaganii le vor veni de hac, ele nu dorm noaptea...

Pentru dormit, e bine sa aveti "echipament adecvat" (trening, pijama groasa), altfel odihna atat de necesara este compromisa.

 

 

Asa NU!

 

· Paranteza

 

De ce atat caz cu dormitul? Cu odihna? Pentru ca am vazut pescari obositi, deveniti de-a dreptul letargici, care nu mai aveau chef sa "schimbe" momeala, sa nadeasca sa... ma rog sa faca cele trebuitoare pentru un pescuit consistent, la adevarata - intreaga - valoare. Si doar de aia mergem, nu?

 

· Iluminatul

 

Pentru pescuitul nocturn, lanterna de frunte este aur curat; dar la fel de bun este un felinar de vant (cu gaz, cum au carutasii); in caz de nevoie (la masa, de exemplu), foarte buna este o "lampa de lucru" alimentata la bricheta masinii sau chiar luminile de pozitie ale masinii; Daca ploua, masa se poate servi in masina, la luminile din interior. Exista si niste "lampioane" cu baterii, la fel de bune.

In general, proiectoarele mari sau neoanele foarte puternice deranjeaza.

Focul nu este o solutie: trebuie supravegheat si alimentat permanent, ii poate irita pe ceilalti de pe balta, face mizerie - si sar scantei!!! -, fum si este in majoritatea covarsitoare a cazurilor interzis.

 

· Masa

 

Luati-va o masuta plianta.

Pentru pregatirea mesei, un mic aragaz de voiaj (sau un primus) este absolut necesar - am vazut ca focul nu este o alternativa. E bine ca in afara de farfurie (sau castron din aluminiu sau plastic) sa aveti si un vas special pentru incalzit mancarea si, desigur, un ibric pentru ceai, cafea sau supe "instant".

 

 

Prea mult calabalac? Poate! Dar, ce confort...

 

Tacamuri (cu alt cutit decat cel pentru taiat sfori, guta, rame sau cioplit lemne), pahare, servetele, scobitori, sare etc, nu mai insist.

DAR, musai!, sa existe mai multi saci pentru gunoi!

Mancare - dupa gust, dar care sa reziste celor trei zile de soare, fara congelator, frigider sau alte asemenea; recomandate sunt cutiile de conserve de tabla sau cartoanele, plicuri, folii etc... Luati exact ce va face placere si in cantitati indestulatoare; ciocolata, bomboane, fructe sunt minunate ca gustare si... contra plictiselii! Nu uitati painea! Sau sarea!!!

Lichide - cat mai multe: minerala, sucuri, cola, apa plata etc; e bine sa stea in frigiderul portabil, daca aveti; daca nu, la umbra, acoperite cu un prosop udat in permanenta...

 

 

· Igiena

 

Atata timp cat baie in lac nu faci si nici instalatii pentru dus nu ai, igiena personala este o problema; musai sa ai vreo trei bidoane de 5 litri (cele de apa minerala sunt excelente) cu apa pentru spalat; ele pot sta pe capota masinii sau doar la soare, ca sa ai apa calda; o sticla de plastic (de 2,5 litri) cu doua gauri in fund (pentru ca sa treaca sfoara cu care o agatam intr-un pom si ca sa intre aerul) tine loc de chiuveta: se desface putin dopul (cat sa curga apa cu debitul dorit) si... baia-i gata! Prosop, sapun, pasta de dinti, periuta etc, nu mai insist.

 

· Pescuitul

 

Palarie, camasa cu maneca lunga (insolatiile si arsurile sunt bune... in lecturi, nu la pescuit), pantaloni lungi - ma rog echipamentul de pescuit este cel preferat de fiecare; dar tricouri si chiloti de rezerva musai sa aveti! Poate chiar si ciorapi, ca sa nu va taiati in ei dupa doua zile de cArp...

Nu uitati umbrelele pentru soare, scaunelul etc...

 

· Nevoi "speciale"

 

E bine ca fiecare sa aiba mica trusa medicala, cu o aspirina, un algocalmin etc; cei care urmeaza tratamente - sa nu-si uite medicamentele; e bine sa aveti apa oxigenata, leucoplast, poate niste comprese sterile si fesi, pentru accidentari minore.

Contra ganganiilor sunt bune solutiile din comert - atentie, nu dati pe palme si apoi sa schimbati momeala ca fug si... puricii de balta!

Pentru alte nevoi, nu uitati hartia igienica!

 

***

 

Poate ca am dat PREA multe sfaturi, poate ca unele sunt inutile. Ceea ce este, insa, important am sa scriu mai jos:

- propriul confort va poate asigura succesul pescuitului, asa ca e bine sa nu precupetiti nimic pentru a vi-l asigura

- faceti cu cat mai mult timp inainte o lista de lucruri care va sunt necesare; lista o veti actualiza zilnic, pe masura ce va mai amintiti cate ceva; la plecare, bifati pe lista ceea ce ati luat, ca sa nu uitati ceva acasa; la plecarea de pe balta, faceti acelasi lucru ca sa nu pierdeti ceva pe acolo...

- verificati-va cu atentie TOT echipamentul (cort, saci de dormit, aragaz, baterii, lanterne etc) cu vreo doua-trei zile inainte de plecare: daca ceva nu functioneaza corespunzator, aveti timp sa corectati problema, sa cumparati ce va lipseste etc

- evaluati cu grija cantitatea de hrana si apa (de baut si pentru spalat), gustari, cafea, alte lichide;

- fumatorii (nu uitati, fumatul dauneaza grav sanatatii) sa-si umple brichetele, sa-si ia tigari si... sa le tina aproape.

 

Rabdare si tutun!

 

PS – n-ar fi culmea, dupa atatea pregatiri, sa uitati sculele de pescuit, minciocul, juvelnicul, senzorii??? Luati-le si pe astea!

 

mai 2003 – mai 2004

***