Pesmetul       

 

 

        Este la moda (o moda data de experienta care s-a dovedit buna) in Anglia (si, probabil, nu numai), folosirea pesmetului in proportii... sanatoase in diferitele nade, care, fireste, contin si prafuri cu nume bombastic si ingrediente - traznet!

        La noi, am auzit destul de rar.

        Eu am incercat in mai multe randuri.

        "Taina" este umectarea acestui pesmet - foarte greu de "gasit" cantitatea exacta de apa pentru a obtine consistenta dorita.

Dar, doua lucruri putem spune: pesmetul trebuie bine "aerat" inainte de umectare (se afaneaza foarte bine intr-o punga pe care am umflat-o cu aer si am legat-o la gura, zdruncinand apoi energic); umectarea sa se faca cu un pulverizator, nu turnand apa pur si simplu (deja am inebunit??? pulverizator? pesmet afanat? da! daca vreti sa-l folositi...). A doua posibilitate este ca in loc de apa chioara (din balta) sa se foloseasca arome lichide (tot cu pulverizatorul!); in fine, a treia, este sa se amestece intai toate prafurile si abia pe urma sa se adauge lichidul (apa sau aroma).

        Oricare ar fi varianta aleasa, trebuie stiut ca trebuie umezit treptat, cu pauze destul de mari, in care pesmetul sa isi traga cat lichid trebuie. Daca nu o facem cu rabdare (dureaza, totusi, un timp...), se compromite toata treaba...

        De ce toata aceasta interminabila discutie? Tocmai pentru ca pesmetul, alaturi de paine, carne luncheon, pasta de branza "albastra" etc (am eu o dambla!) este destul de putin folosit. Si este pacat - pentru ca este BUN si ieftin...

 

2004

 

home